Reddende biodiesel of ecologische nachtmerrie? (*)

Nu de Finse energiegigant Neste Oil de productie van zijn “groene” biodisel NExBTL opvoert, vrezen milieuactivisten dat nog meer bossen in Zuidoost-Azië opgeofferd zullen worden voor palmolieplantages.
Neste Oil maakt zich sterk dat NExBTL de uitstoot van broeikasgassen verlaagt. Het grote voordeel is dat de brandstof zowel in oude als nieuwe dieselmotoren gebruikt kan worden zonder aanpassingen.
Maar milieuverenigingen vrezen dat de brandstof een ecologische nachtmerrie wordt, omdat ze de vraag naar palmolie de hoogte in zal jagen. Palmolie is het belangrijkste ingrediënt bij de productie van NExBTL, waarvan Neste Oil dit jaar 50.000 ton wil produceren om de productie vervolgens op te drijven. Daarmee zou het de grootste opkoper van palmolie worden, voor Unilever en Nestlé.
Ontbossing is wereldwijd goed voor een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen, en de palmolieproductie is nu al samen met de papierindustrie de belangrijkste motor voor de teloorgang van de Aziatische regenwouden.
Neste Oil is zich bewust van dat probleem en werkt aan oplossingen, zoals de productie uit dierlijk vet in industrieel afval. Volgens de firma is daarvoor nog ongeveer tien jaar onderzoek nodig, maar de milieuverenigingen vrezen dat het nooit zover zal komen.
“De realiteit is dat het bedrijf al miljarden euro’s geinvesteerd heeft in palmolie”, zegt Maija Suomela van Greenpeace in Finland. “De komende tien jaar zal het dus uitsluitend gebruik maken van palmolie, en binnen die tijd zullen de regenwouden verdwenen zijn”.

Tests


“Er is absoluut behoefte aan een brandstof die de uitstoot verlaagt en die geschikt is voor alle voertuigen zonder technische ingrepen. Zelfs buiten Europa is daar grote vraag naar”, zegt Simo Hokanen, vice-president voor duurzaamheid bij Neste Oil.
Neste Oil heeft al tests gedaan met driehonderd stadsbussen in Helsinki. Volgens het bedrijf stoten die 40 tot 80 procent minder broeikasgassen uit.
Intussen is ook de gemeenteraad van Helsinki kritisch geworden. De stad heeft Neste Oil om uitleg gevraagd over de ecologische en sociale gevolgen in Maleisië, waar de meeste palmolie vandaan komt. Het bedrijf benadrukt dat alles duurzaam verloopt, maar weigert steevast om meer uitleg te geven over de aankoopprocedure.
De plantages zijn niet alleen desastreus voor het milieu en de oerbossen in Maleisië, maar hebben ook een kwalijke reputatie op sociaal vlak. Mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen over de behandeling van de kwetsbare gastarbeiders die op de plantages werken.
De stad Stockholm, een van de partners van Neste Oil bij de pilootprojecten met de nieuwe brandstof, heeft al aangekondigd dat het zich terugtrekt uit het project uit bezorgdheid over de sociale en ecologisch implicaties.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.