Onderzoekscommissie Climategate ligt zelf onder vuur

De commissie die Climategate onderzoekt, heeft een valse start genomen. Een van de commissieleden moest al meteen ontslag nemen omdat hij van partijdigheid werd beschuldigd. Climategate draait rond uitgelekte e-mails van klimaatwetenschappers van de Universiteit van East Anglia (UEA). De e-mails tonen volgens klimaatsceptici manipulatie van het invloedrijke VN-klimaatrapport aan.
De zeskoppige commissie onder leiding van de Schotse topambtenaar Muir Russell telde tot vrijdag Philip Campbell in zijn rangen, de hoofdredacteur van het gerenommeerde Britse wetenschappelijke weekblad Nature. Tot bekend raakte dat die eind vorig jaar, in een interview met een Chinees radiostation, uitspraken had gedaan over de controverse rond de UEA-wetenschappers.
“De wetenschappers hebben geen gegevens achtergehouden”, zei Campbell in dat interview. “Als je naar de e-mails kijkt, dan zie je een of twee fragmenten die jargon zijn tussen mensen uit de sector en die voor buitenstanders op iets fouts kunnen wijzen.” Volgens Campbell hadden de geviseerde wetenschappers “gehandeld zoals onderzoekers moeten handelen.” Er was volgens hem alleen een probleem geweest “met de officiële beperkingen op hun mogelijkheid om hun gegevens te verspreiden.”
Het ontslag kwam er nauwelijks enkele uren nadat Muir Russell de start van de onderzoekscommissie had aangekondigd. Campbell hield echter vol dat hij onpartijdig is. “Ik heb de uitspraken te goeder trouw gedaan, op basis van de mediaberichten over de lekken”, reageerde hij. “Zoals ik nadien heb duidelijk gemaakt, steun ik de noodzaak van een volledig onderzoek van de feiten achter de gelekte e-mails.”

Manipulatie


De commissie van Muir Russell neemt de grote hoeveelheid uitgelekte e-mails van de afdeling klimaatonderzoek van de Universiteit van East Anglia (UEA) onder de loep. Ze moet nagaan of de wetenschappers zich schuldig gemaakt hebben aan “manipulatie of het achterhouden van gegevens.” De omstreden wetenschappers werkten mee aan het VN-klimaatrapport van 2007, dat de basis vormde voor de VN-klimaattop in Kopenhagen.
De e-mails waren door een hacker gestolen en lekten in november uit via het internet, aan de vooravond van de VN-klimaattop. In sommige van de gelekte mails lezen klimaatsceptici pogingen van klimaatonderzoekers om de menselijke oorzaak van de opwarming van de aarde te overdrijven.
De positie van Philip Campbell in de onderzoekscommissie stond nog om een andere reden ter discussie. Het weekblad Nature heeft al rapporten van de omstreden UEA-wetenschappers gepubliceerd. Dat kan de indruk wekken dat er een belangenconflict is, maar Campbell ontkende dat.
Ook het Britse parlement en de politie onderzoeken Climategate. De politie onderzoekt zowel de diefstal van de e-mails als de beschuldiging dat de wetenschappers niet correct zouden hebben gehandeld.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.