Obama voert druk op Soedan op

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama voert de druk op zowel Khartoem als de zuidelijke leiders van Soedan op om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor een referendum over onafhankelijkheid voor Zuid-Soedan.
Het referendum staat over minder vier maanden gepland. Op 24 september woont Obama een VN-bijeenkomst over Soedan bij in New York. Daar zal uitgelegd worden hoe belangrijk het is dat alle lopende disputen zijn opgelost voordat het referendum plaatsvindt, zei Obama’s speciale gezant voor Soedan, majoor-generaal Scott Gration gisteren tijdens een persontmoeting.

Gration, die recent terugkeerde van zijn twintigste reis naar Soedan sinds zijn benoeming begin vorig jaar, waarschuwde ook dat de komende weken cruciaal zijn voor het land. “We moeten er zeker van zijn dat de partijen overeenstemming bereiken over kwesties die afgehandeld moeten zijn voor het referendum in januari”, zei hij.

Het gaat onder meer om het vaststellen van de grens tussen het Noorden en Zuiden en de voorwaarden voor het delen van de oliereserves en -inkomsten. De meeste reserves liggen in het Zuiden. Verder moeten de kiezers geregistreerd worden, een proces dat veel tijd vraagt in een uitgestrekt gebied zonder basisinfrastructuur.

Burgeroorlog



Er staat veel op het spel. Als het referendum, dat volgens de meeste analisten zal uitmonden in een keuze voor afscheiding, niet plaatsvindt of als de uitkomst verworpen wordt door Khartoem zal de burgeroorlog waarschijnlijke hervat worden.  

Zo’n twee miljoen mensen, voornamelijk zuiderlingen, zouden omgekomen zijn als gevolg van dat conflict dat in 1983 begon. In 2005 werd een vredesovereenkomst getekend, die gezien wordt als een van de weinige grote buitenlandse successen van voormalig president George W. Bush. De overeenkomst kwam tot stand door bemiddeling van de VS, Groot-Brittannië en Noorwegen en met hulp van de buurlanden van Soedan en de Afrikaanse Unie (AU).

Washington heeft een aantal stappen gezet om ervoor te zorgen dat het referendum plaatsvindt. Vorige maand werd diplomaat Princeton Lyman aangesteld als leider van de Amerikaanse Negotiation Support Unit in Soedan, een eenheid zich in de komende weken moet buigen over nog lopende disputen.

Lymans benoeming zou naar verluidt gesteund worden door degenen binnen de regering die niet gelukkig zijn met Gration. Die wordt er door met name (mensenrechten)activisten van beschuldigd zich te verzoenend op te stellen naar de regering van president Omar al-Bashir.
Bashir is door het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en genocide in de westelijke regio Darfour.

Compromissen



Lyman zal naar verwachting veel van zijn tijd besteden aan het heen en weer reizen tussen Khartoem en Juba. De regering heeft de aanwezigheid in de zuidelijke hoofdstad echter ook versterkt met de benoeming van diplomaat Barrie Walkley. Verder zijn verschillende topfunctionarissen naar Soedan gestuurd om te laten zien dat Washington de zaak serieus neemt.

Het budget van Khartoem is in de afgelopen jaren steeds meer afhankelijk geworden van olie-inkomsten. Als het Zuiden zich afscheidt, kan het Noorden 80 procent van zijn oliereserves en 50 procent van zijn olie-inkomsten kwijtraken.

“We moeten manieren vinden om het aantrekkelijk te maken voor het Noorden om een onafhankelijk Zuiden te accepteren en voor het Zuiden om te erkennen dat het compromissen moeten sluiten als het niet weer in een jarenlange oorlog verzeild wil raken, zonder de mogelijkheid een eigen staat op te bouwen”, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, vorig week.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.