Mensenhandel wordt ook mannenprobleem

Mensenhandelaars verschepen in sommige Oost-Europese landen ook steeds meer mannen. De meeste slachtoffers komen in Rusland terecht, waar hen dwangarbeid en een hongerloon wacht.
“Het publiek denkt dat de slachtoffers van mensenhandel alleen uit hulpeloze vrouwen bestaan die in de prostitutie gedwongen worden”, zegt Jean-Philippe Chauzy, het hoofd van de afdeling communicatie van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Brussel. “Maar de mensenhandel treft ook veel mannen. We moeten het bewustzijn er rond aanscherpen om hen te kunnen helpen”.

Honderdduizenden slachtoffers


Het gaat om honderdduizenden mannen wereldwijd, en volgens Chauzy nemen de aantallen toe. In Oost-Europa is de toestand schrijnend in arme landen als Wit-Rusland en Oekraïne. In Wit-Rusland wordt geschat dat er tot 800.000 burgers – mannen en vrouwen - tegen hun wil in Rusland werken. Meer dan een kwart van de Wit-Russische slachtoffers die de IOM tussen 2004 en 2006 hielp, waren mannen.
Waarschijnlijk doet de economische crisis het aantal slachtoffers nog toenemen. Mannen staan zwaarder onder druk om hun gezin te ondersteunen en nemen grotere risico’s als horen dat ze in het buitenland werk kunnen vinden.
Net als veel vrouwen lokken de mensenhandelaars mannen met veelbelovende baantjes in het buitenland. Bij aankomst blijkt dat ze dagen van 14 uur of meer moeten maken, geen vrije dagen hebben en veel minder verdienen dan hen werd voorgespiegeld.

Wettelijk niemandsland


De meeste Wit-Russen of Oekraïners komen in Rusland bij bouwondernemingen terecht. Hun werkgevers zorgen er via een combinatie van mishandelingen, bedreigingen en het inhouden van paspoorten en lonen voor dat ze niet naar huis terugkeren. Russische werkgevers doen wettelijk gezien niets verkeerd als ze het paspoort van hun werknemers inhouden en ze verhinderen de werf te verlaten. Ze zetten privémilities in om hun wil op te leggen.
Volgens de IOM zette een werkgever in Rusland zelfs eens een slaapbarak met dwangarbeiders in brand bij wijze van collectieve bestraffing. Verscheidene werknemers kwamen om. De overlevenden werden naar huis gestuurd.
Volgens experts vinden mannen niet zo snel hulp als vrouwen als ze erin slagen te ontkomen. Hotlines en andere initiatieven zijn vaak op vrouwen gericht. Mannen vinden het ook nog moeilijker dan vrouwen om toe te geven dat ze in de val zijn gelopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.