Klimaatscepticus dwingt universiteit gegevens te overhandigen

Queen’s University in het Noord-Ierse Belfast is verplicht gegevens uit haar jaarringenonderzoek aan de befaamde klimaatscepticus Doug Keenan te bezorgen. Na deze overwinning gaat Keenan nu ook achter de interne e-mails van de universiteit aan.
De gegevens die Queen’s University moet vrijgeven, komen uit vier decennia jaarringenonderzoek. De universiteit onderzocht meer dan elfduizend boomstalen, vooral van eiken, waarvan de oudste zevenduizend jaar teruggaan in de tijd. De meeste zijn verzameld door professor Mike Baillie, een gerenommeerd dendrochronoloog.

Doug Keenan, een wiskundige uit Londen, stelt dat de opwarming van de aarde die we vandaag meemaken, niet zo uniek is en dat de rol van de mens dus veel minder groot is dan veel klimaatwetenschappers aangeven. Duizend jaar geleden vond er al eens zo’n klimaatwijziging plaats, zegt hij. Volgens hem valt dat af te leiden uit de jaarringen van oude bomen.

Hij wilde vroeg daarom in 2007 de gegevens van professor Baillie op maar die weigerde ze te geven, onder meer omdat het onderzoek nog niet afgerond en de belang van de gegevens voor het grote publiek verwaarloosbaar was. Keenan trok daarop naar het Britse Informatiecommissariaat, dat toeziet op de openbaarheid van bestuur, en kreeg daar nu gelijk. De universiteit heeft tot 3 mei de tijd om Keenan de gegevens te bezorgen.

Volgens Keenan is binnen de universiteit al drie jaar een samenzwering aan de gang opdat hij niet bij de wetenschappelijke gegevens zou kunnen. Hij wil dat bewijzen aan de hand van interne e-mails van de universiteit en eist dat ook die publiek worden gemaakt.

Climategate



Keenan had het twee jaar geleden al aan de stok met professor Phil Jones van de Klimaatonderzoekseenheid van de Universiteit van East Anglia  (UEA). Hij beschuldigde de eminente klimaatwetenschapper ervan dat hij in 1990 geknoeid had met gegevens van Chinese weerstations. Jones ontkent dat er sprake was van fraude maar gaf in februari dit jaar wel toe dat hij in zijn analyse niet alle geijkte procedures had gevolgd.

Jones ligt sinds vorig jaar ook onder vuur in het zogeheten Climategate. Dat schandaal ontstond toen controversiële e-mails van Jones door een hacker gestolen werden en in november, aan de vooravond van de VN-klimaattop in Kopenhagen, op het internet geplaatst werden. De e-mails wijzen volgens klimaatsceptici op manipulatie van het invloedrijke VN-klimaatrapport dat aan de basis lag van de top in Kopenhagen.

Phil Jones gaf onlangs toe dat sommige uitgelekte e-mails van zijn hand “tamelijk erg” waren. In een van die mails weigerde hij onderzoeksgegevens vrij te geven uit vrees dat ze misbruikt zouden worden door klimaatsceptici.
 
Het Britse parlement opende ondertussen een onderzoek naar Climategate maar vond geen bewijzen van manipulatie. De parlementsleden vroegen wel meer transparantie van de Universiteit van East Anglia (UEA).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.