Geweld in Darfoer flakkert op

Het geweld in Darfoer laait terug hoog op. Tientallen rebellen, soldaten en vluchtelingen zouden afgelopen week zijn omgekomen.
Volgens de rebellen van het Sudan Liberation Army hebben Soedanese overheidstroepen de dorpen Birmaza, Disa, Bere en Tawila aangevallen. Helikopters en vliegtuigen voerden bombardementen uit terwijl soldaten op de grond het gevecht aangingen met de rebellen. Birmaza en Disa zijn belangrijke verzamelplaatsen voor tienduizenden vluchtelingen, waar ze water hebben en toegang tot medische en commerciële voorzieningen. Door het geweld zouden er duizenden mensen terug op de vlucht zijn geslagen.
Het Soedanese leger verzekert UNAMID (de VN-Afrikaanse vredesmissie) dat er geen offensief aan de gang is tegen de rebellen. Er zouden enkele gewapende groepen extra geobserveerd worden. UNAMID zegt weet te hebben van verhoogde militaire activiteit maar kan niet bevestigen of er doden zijn gevallen.
De Soedanese rebellen denken dat het leger controle tracht te verwerven over het noorden van de regio Darfoer. Daar liggen belangrijke transportroutes. Vermoed wordt dat er ook enkele potentieel lucratieve oliesites aanwezig zijn.
De afgelopen vijf jaar zijn er meer dan 300 000 mensen omgekomen door het conflict in Darfoer. Nog eens 2,7 miljoen mensen zijn op de vlucht gegaan.  

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.