Egyptische blogger achter de tralies

De Egyptische politie heeft een blogger gearresteerd die zich kritisch had uitgelaten over de islamitische autoriteiten in het land. Uitgerekend dinsdag (7 november) publiceerde Reporters zonder Grenzen nog een lijst met dertien landen die als “vijand van het internet” worden beschouwd, waaronder Egypte.
De staatsveiligheid trommelde de 22-jarige Abdel Karim Nabil Suleiman maandag op voor een ondervraging in Alexandrië, waarna de blogger achter de tralies vloog. Hij blijft nog zeker vier dagen opgesloten, in afwachting van het onderzoek. Dat heeft een ambtenaar op voorwaarde van anonimiteit gemeld aan Mail&Guardian. In een bericht, dat op 28 oktober op zijn weblog verscheen, haalde Suleiman uit naar de universiteit van al-Azhar, de belangrijkste islamitische onderwijsinstelling in de regio.

“Ik werd van de al-Azhar gegooid voor mijn publicaties op het net, een vrije ruimte die niet onder hun bevoegdheid valt”, schreef Suleiman, die rechten studeerde aan de universiteit. Aan alle medewerkers van de universiteit, die zich verzetten tegen mensen die anders denken, schreef hij nog: “Jullie zijn voorbestemd om in de vuilnisbak van de geschiedenis te belanden, waar jullie niemand zullen vinden die voor je treurt. Jullie regime zal eindigen net als dat van anderen.” Daarop diende de universiteit van al-Azhar een klacht in bij de openbare aanklager.

Suleiman werd in maart geschorst wegens andere geschriften op zijn weblog. Na zijn schorsing verscheen de blogger op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera in een documentaire over bloggers en vrijheid. Verscheidene bekende moslimbloggers verdedigden Kareem, ondanks zijn kritiek op de islam. Suleiman beroept zich op zijn recht van vrijheid van meningsuiting. Hij schrijft op zijn blog dat hij de mensheid wil helpen tegen elke vorm van discriminatie. “Ik kijk er naar uit om mijn eigen zaak te openen die mensenrechtenactivisten verdedigt. Ons belangrijkste doel wordt het verdedigen van de rechten voor moslimvrouwen en Arabische vrouwen tegen elke vorm van discriminatie en elke vorm van geweld.”

Koptische minderheid

Suleiman werd in oktober 2005 al eens opgepakt en zat toen twaalf dagen in de cel. Hij publiceerde een sarcastisch bericht over de reactie van de moslims op een toneelstuk door koptische Christenen. Sommige moslims vonden dan hun godsdienst werd aangevallen, en dat leidde tot gewelddadige protesten waarbij drie doden en meer dan honderd gewonden vielen. Suleiman schreef dat de christelijke gemeenschap in Egypte systematisch onderdrukt werd. De koptische minderheid maakt 5 tot 10 procent uit van de bevolking in Egypte. Na zijn arrestatie volgde een schorsing aan de universiteit van al-Azhar, waar groot-imam Mohammed Sayyed de scepter zwaait. Sayyed wordt, samen met grootmoefti Ali Gomaa, beschouwd als de belangrijkste religieuze autoriteit van Egypte.

Het Arabisch netwerk voor Mensenrechteninfo (HRinfo) heeft de arrestatie van Suleiman veroordeeld. Advocaten van HRinfo, die Suleiman vertegenwoordigden voor de openbare aanklager, stelden bij diens ondervraging verschillende inbreuken vast, zoals de illegale aanwezigheid van drie ondervragers, gelach tijdens zijn ondervraging en niet-neutrale vragen als de vraag of hij vast tijdens de ramadan. HRinfo betreurt dat een universiteit één van haar studenten bestraft omdat hij een basisrecht, vrijheid van meningsuiting, uitoefent.

Vijand van het internet

Reporters zonder Grenzen (RSF) protesteerde gisteren 24 uur lang tegen censuur op internet. Naar aanleiding van de “24 uur tegen internetcensuur” lanceerde RSF een Arabische website en de mogelijkheid om een blog te starten. Voorts publiceerde de organisatie een lijst van dertien landen waar de vrijheid van meningsuiting op het internet in het gedrang komt. Op de lijst staan Birma, Cuba, China, Egypte, Iran, Noord-Korea, Oezbekistan, Saoedi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan, Vietnam en Wit-Rusland, de dertien vijanden van het internet.

Egypte staat op de lijst omdat het regime in juni 2006 drie bloggers arresteerde die opgeroepen hadden tot democratische hervormingen. Andere bloggers werden verplicht hun blog te sluiten onder druk van de politie, zoals de koptische weblogger Hela Hemi Botros. De raad van state in Egypte keurde ook een wet goed die de autoriteiten de mogelijkheid geeft om websites af te sluiten die een bedreiging zouden vormen van de nationale veiligheid, wat volgens Reporters zonder Grenzen kan leiden tot online censuur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.