Duizenden ontheemden door nieuw conflict Soedan

De Soedanese regering zegt dat de meeste mensen die in de afgelopen weken ontheemd raakten door gevechten in de regio Blauwe Nijl, weer op weg zijn naar huis. Plaatselijke en internationale hulporganisaties melden echter dat er nog steeds mensen vertrekken.

Dinsdag schatten de Verenigde Naties dat meer dan 100.000 mensen ontheemd zijn geraakt door gevechten die twee weken geleden begonnen. Begin deze maand werd Blauwe Nijl een nieuw conflictgebied in Soedan, toen gevechten losbraken tussen troepen die loyaal zijn aan de Noord-Soedanese factie van het Soedanese Volksbevrijdingsfront (SPLM) - de regerende politieke partij in Zuid-Soedan die oorspronkelijk werd gevormd tegen het Soedanese bewind - en overheidstroepen.

Het Soedanese Rode Kruis schat dat 35.000 huishoudens slachtoffer zijn geworden van de gevechten. Volgens de VN zijn 16.000 Soedanezen naar Ethiopië gevlucht.  

Oogstseizoen

Magdi Abdulwahab, verantwoordelijk voor rapporten over Blauwe Nijl voor de Soedanese regerende Nationale Congrespartij (NCP), zegt echter dat de staat stabiliseert en dat ontheemden terugkeren naar veilige regio’s in Blauwe Nijl en aangrenzende staten. Blauwe Nijl is een van de vijftien staten in Soedan. De staat grenst aan Zuid-Soedan en Ethiopië en telt iets meer dan 800.000 inwoners.
 
“Zeventig procent van de vluchtelingen in plaatsen zoals Sennar (een staat die grenst aan Blauwe Nijl) en Senja, de hoofdstad van Sennar, is op weg naar huis”, zegt hij.
 
De regering zou er bij de vluchtelingen op aangedrongen hebben terug te keren voor de oogst. “Het oogstseizoen is aangebroken en de meeste mensen uit Blauwe Nijl leven van de landbouw”, zegt Abdulwahab. Hij zegt dagelijks berichten te ontvangen die bevestigen dat de rust is weergekeerd in Blauwe Nijl.

Vredesovereenkomst

Uit mediaberichten blijkt dat de hevigste gevechten hebben plaatsgevonden in Damazin, de hoofdstad van Blauwe Nijl, en Kurmuk, een SPLM-bolwerk bij de Ethiopische grens.

Politieke analisten zeggen dat het conflict er al lange tijd zat aan te komen. De voormalige gouverneur van Blauwe Nijl, Malik Agar, die ontslagen is door de regering, waarschuwde in juni al voor een conflict. Dat zou er volgens hem komen als de regering en de SPLM het vredesakkoord uit 2005, dat een einde maakte aan de burgeroorlog die 21 jaar duurde, geen overeenstemming zouden bereiken over de laatste punten uit de overeenkomst.

De regering en de SPLM hadden voor de afscheiding van Zuid-Soedan in juli nog diverse kwesties moeten oplossen, waaronder de verdeling van olie-inkomsten, de grensafbakening en militaire aanwezigheid in de grensgebieden van Abeyei, Zuid-Kordofan en Blauwe Nijl.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.