"Conflict Soedan dreigt in genocide uit te monden"

Het conflict rond de oliereserves in de grensstreek tussen Soedan en Zuid-Soedan verscherpt. Burgers krijgen steeds meer wapens in handen. Een genocide dreigt, waarschuwt een plaatselijke organisatie.

  • Reporters Portret van een gewapende Zuid-Soedanees. Aan beide zijden van de grens tussen Soedan en Zuid-Soedan krijgen burgers gemakkelijker toegang tot wapens. Reporters

In de (Noord-)Soedanese deelstaten Zuid-Kordofan en Blauwe Nijl zijn al weken gevechten aan de gang tussen het Soedanese leger en leden van het vroegere Zuid-Soedanese rebellenleger SPLA. Ook tussen gemeenschappen langs de grens doen zich steeds vaker confrontaties voor.

De gemeenschappen worden in toenemende gemilitariseerd, burgers krijgen steeds makkelijker toegang tot wapens, zegt een recent rapport van de niet-gouvernementele organisatie Community Empowerment for Progress Organization (CEPO). Het rapport spreekt van een “snelle wapenstroom naar de burgerbevolking” aan de Soedanese kant van de grens, met de bedoeling gemeenschappen aan de andere kant aan te vallen.

Genocide

“Ofwel krijgen de grensgemeenschappen af te rekenen met genocide, ofwel komt er een zeer zware oorlog tussen beide landen, omdat de regeringen in beide landen niet geïnteresseerd zijn in mensenlevens maar alleen in natuurlijke rijkdommen”, zegt Edmund Yakani, CEPO-coördinator.

“Aan de Zuid-Soedanese kant van de grens hebben burgers wapens verkregen, wellicht uit zelfverdediging tegen wat zij zien als de agressie en invasie van Khartoem”, stelt het rapport.

Deze situatie kan uiteindelijk tot oorlog leiden. “Het Zuiden heeft zich enorm beheerst bij de extreme agressie van Khartoem”, zegt Eric Reeves, Soedankenner van het Smith College in de Verenigde Staten.

Voortdurende bombardementen

“Het Zuiden heeft niet krachtig gereageerd, ondanks de voortdurende, nu bijna een jaar durende bombardementen op zijn grondgebied, ondanks systematische aanvallen van militaire vliegtuigen op zijn grondgebied, en ondanks de militaire inval in Abyei (het olierijke district Abyei werd in mei geannexeerd door het Soedanese leger, nvdr). Het heeft tot dusver niet de handen in elkaar geslagen met de strijders in de Nubabergen (van Zuid-Kordofan) of in de Blauwe Nijl. Maar dat is maar een kwestie van tijd meer.”

Als de aanval van Khartoem op het SPLA-bolwerk Kurmuk aan de Soedanees-Ethiopische grens aanhoudt, verhoogt de kans dat uiteenlopende groeperingen zich gaan verenigen tegen de troepen van president Omar al-Bashir, zegt Reeves.

Meeste olie in Zuid-Soedan

Zuid-Soedan bezit ongeveer 85 procent van de olie uit Zuid-Soedan en Soedan samen. Tot 9 juli werden de olieopbrengsten gelijk gedeeld. Nu Zuid-Soedan onafhankelijk is, is het conflict over de olievoorraden weer hoog opgelaaid.

Veel van de Zuid-Soedanese olie komt van de grensdeelstaten Bentiu en Opper-Nijl. Ook Jonglei, in het binnenland, heeft veel olie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.