China bezorgd over hoge inflatie

China ziet de oplopende inflatie als een van de grootste bedreigingen voor 2008. Het jaar waarin het land gastland is voor de Olympische Spelen in augustus, wordt economisch een risicovol jaar.
Anders dan in het verleden, toen leiders van de Communistische Partij benadrukten dat een kwakkelende economie leidt tot sociale onrust, is het nu de snelle groei die zorgen baart. Die groei voedt de inflatie en leidt tot slechte investeringskeuzes die in de toekomst veel geld kunnen kosten.
Chinese bedrijven uit allerlei sectoren investeerden in uitbreiding van de productie, hoge capaciteit, jaagden ruimere winstmarges na en sloten nieuwe leningen af om hun kosten te kunnen betalen. De Chinese inflatie bereikte in november 6,9 procent, het hoogste percentage in elf jaar. De stijging werd vooral veroorzaakt door de hogere voedsel- en brandstofprijzen.
Na tien jaar van economische groei, kondigden de Chinese leiders in december aan een “strak’ monetair beleid te gaan voeren om oververhitting van de economie te voorkomen. Uit een onderzoek van de Centraal Communistische Partijschool bleek bovendien dat partijleiders in het land zich zorgen maken. Ze zien in de stijgende prijzen een grotere sociale bedreiging dan in corruptie en inkomensongelijkheid.
Het publiek lijkt er net zo over te denken. Uit een eindejaarsonderzoek van de Centrale Bank bleek dat 65 van de huishoudens verwacht dat de prijzen het komende jaar zullen stijgen. Het percentage mensen dat vindt dat de prijzen al te hoog zijn, steeg in en jaar tijd van 23 naar 48 procent.
De burgers in Peking zijn er ontstemd over dat de recente prijsstijgingen - van voedsel tot brandstof en onroerend goed - gerelateerd zijn aan de Olympische Spelen in 2008. China wil dan een ‘eersteklas’ stad presenteren aan de wereld.
“Het is voor mensen die weinig verdienen niet meer mogelijk in Peking te wonen”, zegt Cui Baoxing, werknemer van een staatsbedrijf. Hij verdient maandelijks 2.000 yuan (186 euro). “Als gevolg van de komst van de Olympische Spelen is ons verteld dat we moeten verhuizen om plaats te maken vooreen nieuwe weg. En vanwege de Olympische Spelen zijn we niet in staat een van de nieuw appartementen die ze aanbieden, te betalen. De prijzen zijn te hoog.”
Voor China is de komst van de Olympische Spelen een nationaal hoogtepunt en veel Chinezen zijn er erg trots op. Maar de economische realiteit doet pijn. Ook veel oudere inwoners van Peking zijn bang dat ze moeten verhuizen, als de kosten van levensonderhoud in de stad te hoog worden door de komst van de Spelen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.