"Chaotische bouw is oorzaak van ramp op Madeira"

Bekende Portugese milieuactivisten wijten de ramp op het toeristeneiland Madeira aan slechte stedelijke planning. Overstromingen kostten afgelopen weekeinde het leven aan 42 mensen op het eiland.
Madeira, dat ongeveer 500 kilometer voor de kust van Marokko ligt, kreeg te maken met een van de ergste stormen in de geschiedenis. Zware regenval veroorzaakte modderstromen die bomen, huizen, rotsen en auto’s meesleepten. Huizen, bruggen en wegen in en rond de hoofdstad Funchal werden verwoest.
Milieuactivisten klagen al lang over de chaotische stedelijke planning en de ongebreidelde nieuwbouw op het eiland. Madeira groeide in de afgelopen decennia uit tot een belangrijke toeristenbestemming. Er verrezen luxehotels en andere nieuwbouwprojecten aan de kust en bij waterwegen, waardoor de afwatering belemmerd zou worden.
Madeira heeft geen weerradar, zodat de intensiteit van de regenval moeilijker te voorspellen was, zegt Ricardo Trigo, klimatoloog aan het Centrum voor Geofysica van de Universiteit van Lissabon.

Preventie


Hoewel milieuactivisten erkennen dat het om een zware storm ging, wijten ze de omvang van de ramp grotendeels aan de chaotische bouw op het eiland. “De ongebruikelijk zware regenval was niet de enige oorzaak van de ramp”, zegt Hélder Spínola, bestuurslid van Quercus, de belangrijkste Portugese milieuorganisatie. “De situatie is langzaam verslechterd als gevolg van gebrekkige ruimtelijke ordening.”
De spectaculaire groei van het aantal toeristen in de afgelopen decennia zorgde voor de aanleg van wegen en het plaveien van een groot deel van de kustlijn. Daardoor werd de afwatering belemmerd en de drainagekanalen in Funchal die parallel aan de belangrijkste wegen liepen, bleken niet in staat om de grote hoeveelheden water af te voeren.

Gefaald


Spínola zegt dat de ongebreidelde bouw de natuurlijke route van de drie belangrijkste rivieren van Madeira, de São João, Santa Luzia en João Gomes, heeft aangetast. Daardoor zouden ze buiten hun oevers zijn getreden, met als gevolg de verwoesting van huizen, wegen en bruggen. “Er was een natuurlijke oorzaak, maar ook een menselijke. Er is gefaald bij de preventie”, zegt hij.
De gouverneur van het 250.000 bewoners tellende eiland, Alberto João Jardim, verwerpt de beschuldigingen. Hij zegt dat er verschillende maatregelen zijn genomen om het risico op overstromingen te beperken. De burgemeester van Funchal, Miguel de Albuquerque, noemt de kritiek “belachelijk”. “Wellicht zijn er hier en daar fouten gemaakt bij de stedelijke planning”, zei hij, “maar die kun je niet aanwijzen als oorzaak van de ramp.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.