Bloedige raids in Zuid-Soedan

Bij etnisch geweld in Zuid-Soedan zijn dinsdag minstens 47 mensen omgekomen. Het geweld brak uit na een poging om de veestapel van twee dorpen te stelen, het zesde dergelijke incident al in de laatste weken.
Volgens een woordvoerder van het Soedanese leger vielen gewapende mannen van de Mundari bevolkingsgroep twee dorpen aan van de rivaliserende Dinka Aliap-stam, die deel uitmaakt van de grootste etnische groep in het zuiden.
“Aan de kant van de Dinka vielen tien doden en zestien gewonden”, zei de woordvoerder. “Er werden 37 lichamen van Mundari gevonden. Ze slaagden er niet in om vee te bemachtigen.” De twee bevolkingsgroepen hebben een lange en bloedige geschiedenis van pogingen om elkaars vee te stelen.
Volgens Lise Grande, de VN-coördinator voor Zuid-Soedan, zouden tot tienduizend mensen op de vlucht geslagen zijn voor het nieuwe geweld. “Deze raid volgt op vijf gelijkaardige aanvallen, de meest recent in september”, zegt ze. “Toen sloegen zo’n vijfduizend mensen op de vlucht en er vielen minstens tien doden. We hebben te maken met een spiraal van aanval en tegenaanval.”

Steeds meer geweld


Bij de opmars van het stammengeweld in de laatste maanden zijn volgens de VN meer dan tweeduizend mensen omgekomen, waaronder veel vrouwen en kinderen. Naar schatting een kwart miljoen mensen is op de vlucht geslagen.
De nieuwe aanvallen hinderen de registratie van kiezers voor de nationale en presidentiële verkiezingen die in april gehouden worden. Volgens de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging (SPLM) zijn de gevechten voor een deel te wijten aan inmenging vanuit Khartoem. De regering zou burgers en milities bewapenen om onrust te zaaien in aanloop van de verkiezingen en een referendum in 2011 over onafhankelijkheid van Zuid-Soedan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.