'België verlaagt zich tot onderhandelingen met Soedan'

Sp.a-ondervoorzitter Dirk Van der Maelen is verontwaardigd over het dubbelbelastingsverdrag dat België wil afsluiten met Soedan. Volgens Van der Maelen legitimeert België daardoor het regime van president Omar al-Bashir, tegen wie een internationaal aanhoudingsbevel loopt.
Dat zegt Van der Maelen in De Ochtend op Radio 1.
Wat houdt dat verdrag in?
Dirk Van der Maelen: Een dubbelbelastingsverdrag is in se een goeie zaak. Het voorkomt dat als je een inkomen hebt in een land, en als je dat geld dan naar België brengt, je in België geen belastingen hoeft te betalen op voorwaarde dat je in het eerste land wel je belastingen betaald hebt. Als het gaat over belastingsverdragen met fiscaal beschaafde, fiscaal ontwikkelde landen, is daar niets fout. Maar met betrekking tot Soedan weten we dat dat een corrupt regime is, met het risico dat daar louche zaken achter de dekmantel van dat belastingsverdrag kunnen ontwikkeld worden.
Hoe is dit dan gebeurd, want de regering was daar uiteraard van op de hoogte?
Karel De Gucht moet ongetwijfeld op de hoogte geweest zijn van de actie van Didier Reynders, want een minister in een Belgische regering mag geen internationale onderhandelingen aangaan zonder daarvan vooraf de minister van Buitenlandse Zaken te verwittigen.
In februari 2008 is de eerste onderhandelingsronde geweest. Op dat moment werd Soedan al beschouwd als een pariastaat. Er waren een reeks rapporten van internationale organisaties die wezen op de nefaste rol van Soedan en Soedanese militairen in Darfur.
Maar dat was voor het arrestatiebevel?
Ja, maar toen al, en het feit dat België het enige land is van de EU dat nu onderhandelingen voert, deed bij mij toch wel een belletje rinkelen.
Hebben wij daar veel bedrijven die daar werkzaam zijn?
Ik heb de afgelopen weken enig zicht proberen op te krijgen maar ik krijg daar geen zicht op. Maar ik weet dat alle andere dubbelbelastingsverdragen die België sluit niet zomaar omwille van de sport van het sluiten van verdragen gebeuren, maar dat dit altijd op vraag is van een sector, het VBO of een bepaalde sector, of een grote reeks van bedrijven.
In de plenaire zitting wil ik de twee ministers daarover ondervragen. Waarom, in godsnaam, met zo’n regime dat veroordeeld wordt door de hele wereld, waarom verlaagt België zich om daarmee een dubbelbelastingsverdrag te gaan afsluiten? Je legitimeert daarmee dat regime.
Het is niet min wat u zegt, want u suggereert eigenlijk dat daar bepaalde belangen spelen voor onze regering?
Voor alle andere dubbelbelastingsverdragen kan men achterhalen wie daar achter zit. Soms is dat de VBO, soms is dat de banksector, soms is dat de metaalsector. Hier heb ik het niet kunnen achterhalen.
Dan zegt u: de betrokken ministers houden een bepaalde sector de hand boven het hoofd?
Ik vind dat de twee ministers om te beginnen een grote politieke fout maken door met zo’n regime te willen onderhandelen over een dubbelbelastingsverdrag. Dit moet stoppen. Ten tweede is het ook heel belangrijk om te achterhalen waarom de ministers dit doen. Wie trekt aan de touwtjes van die ministers?
Karel De Gucht heeft de afgelopen weken en maanden een reeks vlammende verklaringen afgelegd over het regime van Omar al-Bashir en wat daar in Soedan allemaal gebeurt. Maar tegelijkertijd -achter de rug van iedereen- geeft hij groen licht aan Didier Reynders om een dubbelbelastingsverdrag af te sluiten met Soedan. Dit is iets wat niet kan.
De onderhandelingen over dat verdrag zijn rond, maar het moet nog politiek goedgekeurd worden?
Ik denk dat als we in de Kamer krachtige actie nemen, dat we dat kunnen tegenhouden. Op 13 november 2008 hebben de twee ministeries van Financiën van België en Soedan het akkoord geparafeerd. Nu moet het nog de politieke weg afleggen: de handtekening van de minister en goedkeuring door het parlement.
Ik zal alles doen om te voorkomen dat het dubbelbelastingsverdrag goedgekeurd wordt in het parlement. Ik hoop dat beide ministers de politieke wijsheid hebben om de verdere procedure ter afronding stop te zetten

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.