Bamboe paalwoningen winnen klimaatwedstrijd (*)

Bamboe paalwoningen uit Ecuador of een radiosysteem in Nigeria dat waarschuwt bij natuurrampen. Het zijn twee van de winnaars van een wereldwijde wedstrijd voor ideeën om in te spelen op de gevolgen van de klimaatverandering.
Het concept van “100 Ideas to Save the Planet” is simpel: bedenkt een idee dat de wereld of de lokale gemeenschap helpt zich te wapenen tegen de klimaatverandering. De wedstrijd, goed voor een prijzenpot van 4,8 miljoen dollar, is een initiatief van onder meer de Wereldbank en het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken. De winnende ideeën krijgen tot 200.000 dollar aan financiële steun, naast technische bijstand en begeleiding bij de implementatie van hun project.

Inheems



De winnende projecten zijn afkomstig uit de hele wereld. Negen van de projecten zijn het werk van inheemse gemeenschappen. Zo wil de Miskito-stam in Nicaragua Maya notenbomen planten om de ontbossing te stoppen en betere voeding te verzekeren voor meer dan tweeduizend kinderen. In Ecuador won een project middelen om vijfhonderd paalwoningen te bouwen in kwetsbare overstromingsgebieden. De huizen worden uit duurzame bamboe opgetrokken op palen van beton, waardoor hun levensduur enorm verlengd wordt.

Verschillende projecten maken gebruik van moderne communicatietechnologie om de bevolking te informeren over de gevolgen van de klimaatverandering. In Nigeria werd een radiostation voorgesteld dat miljoenen mensen bereikt met informatie over de klimaatverandering. Luisteraars kunnen feedback geven via een voicemailsysteem.  

Een project in de Filipijnen maakt dan weer gebruik van een eenvoudig sms-systeem om de communicatie bij natuurrampen te verbeteren. De universiteit in Manilla ontwikkelde dan weer een erg goedkoop systeem op basis van plastic flessen en bellen dat waarschuwt als er een grondverschuiving dreigt.
(*) Dit artikel maakt deel uit van een reeks bijdragen van IPS naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. ‘Planeet Kopenhagen’ startte op 23 november en loopt tot het einde van de conferentie op 18 december.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.