Bamboe als klimaatvriendelijke houtskool voor Afrika

Op de klimaatconferentie in Durban hebben Chinese bedrijven bamboe gepromoot als klimaatvriendelijke grondstof voor houtskool in Afrika. De vraag naar houtskool is er een belangrijke motor voor ontbossing.

Het Internationale Netwerk voor Bamboe en Rotan (INBAR) wil Chinese technologie om houtskool te produceren uit bamboe ook in Afrika ten zuiden van de Sahara introduceren. Bijna 80 procent van de plattelandsbevolking is er afhankelijk van houtskool als brandstof. Er is 10 ton hout nodig om een ton houtskool te produceren. Daardoor is de praktijk een belangrijke motor voor de houtkap.

Lokale bamboe

Het project helpt de lokale bevolking om bamboe te kweken en om regionale centra op te zetten waar het materiaal verwerkt kan worden tot houtskool. Chinese technologie, zoals maalmachines en systemen om de briketten te produceren, wordt aangepast aan de Afrikaanse bamboesoorten. Na succesvolle proefprojecten in Ethiopië en Ghana wil Inbar de technologie verspreiden naar andere landen in Afrika.

“Plattelandsgemeenschappen hebben duurzame brandstoffen nodig die bomen ongemoeid laten en het milieu sparen”, zegt hoogleraar Karanja M. Njoroge van de Green Belt Movement. “Bamboe komt voor in de diverse landschappen in Afrika. Anders dan bij bomen, groeit het snel weer na de oogst en is het prima geschikt voor gebruik op slechte gronden. We moeten er gebruik van maken om schone energie te produceren voor het continent.”

Bamboe is een van de snelst groeiende planten ter wereld. Een tropische bamboesoort kan al na drie jaar geoogst worden, veel sneller dan de twintig tot zestig jaar die nodig is voor een bos.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.