Amerikaanse bevolking steunt "surge" in Afghanistan

De steun voor extra troepen in Afghanistan is sterk gestegen sinds de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama, zo blijkt uit een enquête. Tegelijk denkt de meerderheid van de Amerikanen dat de president er niet zal in slagen om de terugtrekking binnen anderhalf jaar te beginnen.
Volgens de enquête van het Quinnipac University Polling Institute is de steun voor de oorlog in Afghanistan na de toespraak met 9 procentpunten gestegen. Bijna 60 procent van de respondenten steunt de oorlog, terwijl 35 procent het er niet mee eens is. Steeds meer Amerikanen tonen hun goedkeuring voor de manier waarop Obama de oorlog aanpakt.
“Ik denk dat de lange periode van deliberatie in het voordeel van de president speelt” zegt Jim Fine van het Friends Committee on National Legislation (FCNL), een Quaker lobbygroep. “Welke beslissing hij ook nam, het minimaliseerde de oppositie.”
De aankondiging vorige week om 30.000 extra troepen naar Afghanistan te sturen, kreeg een lauwe respons van zowel Democraten als Republikeinen. Veel Democraten vrezen dat de oorlog niet te winnen is en dat het Witte Huis de deadline zal moeten vooruitschuiven, terwijl Republikeinen de terugtrekkingsdeadline als een premature nederlaag zien.
Een meerderheid van 58 procent van de Amerikanen is het eens met de troepenversterking, terwijl 37 procent tegen is. De geplande terugtrekking in juli 2011 kan op gelijkaardige cijfers rekenen: 60 procent is voor, 32 procent is tegen.
Opvallend is wel dat veel respondenten eigenlijk niet geloven in die deadline: 45 procent denkt dat die zal sneuvelen, tegenover 40 procent die er wel in gelooft.
“Die tweedeling weerspiegelt de scepsis van de bevolking over Obama’s belofte om de overwinning in de wacht te slepen”, zegt Peter Brown van het Quinnipac University Polling Institute.

Die tweedeling weerspiegelt de scepsis van de bevolking over Obama’s belofte om de overwinning in de wacht te slepen.
Vietnam


De onderzoekers vroegen de respondenten ook hoe lang ze de oorlog in Afghanistan zouden steunen. Meer dan drie op tien Amerikanen steunt de oorlog “zo lang als nodig”, 14 procent van twee tot vijf jaar, 22 procent van een tot twee jaar, en 27 procent minder dan een jaar.
De Amerikanen zijn er niet van overtuigd dat Afghanistan een tweede Vietnam wordt. Een meerderheid van 57 procent is het daar niet mee eens, 32 procent ziet wel iets in die vergelijking.

Retoriek


Het lijkt erop dat Obama’s toespraak dus voor meer steun bij de bevolking heeft gezorgd. “De Amerikaanse bevolking heeft de neiging zich achter de president te scharen in militaire zaken, ten minste voor een tijdje” zegt Peter Brown van het Quinnipac University Polling Institute. “Het duurde ook even voor gelijkaardige toespraken door Lyndon Johnson en George W. Bush over de oorlogen in Vietnam en Irak hun effect begonnen te verliezen.”
Toch was de bevolking niet helemaal positief over de president. Twee derde van de respondenten vindt dat Obama de Nobelprijs voor de Vrede niet verdient, en 41 procent heeft nu minder respect voor de prijs.  Zelfs onder de Democratische respondenten vond maar 49 procent dat Obama de prijs verdient.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.