"2012 wordt rampjaar voor journalisten"

In de eerste helft van dit jaar zijn al 72 journalisten omgebracht. Er gaan steeds meer stemmen op om journalisten wereldwijd een formele status van immuniteit te geven.

“Van Somalië tot Syrië, van de Filipijnen tot Mexico en Irak en Pakistan worden reporters als nooit tevoren in het vizier genomen”, zei Alison Bethel-McKenzie, directeur van het International Press Institute (IPI) op het eenenzestigste congres van het instituut.

2012 dreigt daarmee opnieuw een dieptepunt te worden, na 2009 met 110 doden en 2011 met 102 slachtoffers. “Het is erg zorgwekkend dat in een jaar dat nog sterk getekend wordt door het omverwerpen van brutale Arabische regimes door de kracht van mensen en media, nog recordaantallen journalisten sterven”, zei Bethel-McKenzie.

Volgens het IPI is Syrië dit jaar het gevaarlijkste land voor journalisten. “Tot nog toe zijn in Syrië twintig journalisten en reporters opgekomen”, aldus Bethel-McKenzie. “Twee van de buitenlandse journalisten stierven in een bombardement dat volgens verslagen gericht was op hun bureau, dat traceerbare satellietsignalen uitzond. Lokale reporters zijn beestachtig afgeslacht. Velen werden brutaal gefolterd.”

Arabische wereld

Daarmee blijken de Arabische landen de gevaarlijkste regio voor journalisten. Hoewel het dodental in Libië is teruggelopen en dit jaar nog geen journalisten stierven in Irak, werden in Bahrein en Libanon twee cameramannen neergeschoten terwijl ze de opstand documenteerden.

“In het hele Midden-Oosten en in Noord-Afrika worden journalisten nog steeds geviseerd, aangevallen, gearresteerd en lastiggevallen. Ze kijken ook aan tegen intimidatie via rechtszaken, ook in landen waar het beter zou moeten zijn zoals Tunesië. In Egypte blijft het leger dezelfde brutaliteiten aan de dag leggen als onder het regime-Moebarak”, zei Bethel-McKenzie.

Afrika en Azië

In Azië is het niet veel beter. Daar zijn dit jaar al 22 journalisten gedood. Latijns-Amerika staat op de derde plaats met 14 slachtoffers. Mexico is daar het meest gevaarlijke land, met al zes dode reporters. Maar het IPI wijst ook met een beschuldigende vinger naar Ecuador, dat “de weg van Venezuela lijkt te volgen, waar persvrijheid ernstig is verslecht de voorbije jaren.”

In Afrika ten zuiden van de Sahara is vooral Somalië een zwarte vlek op de kaart. Zes journalisten kwamen er al om het leven sinds het begin van het jaar. Overal op het Afrikaanse continent kijken journalisten volgens het IPI niet alleen aan tegen doodsbedreigingen maar ook tegen vervolging met aanklachten voor smaad, terrorisme of opruiing, naast aanslagen, marteling, opsluiting en allerlei vormen van intimidatie.

Tot slot, zei Bethel-McKenzie, krijgen media het over de hele wereld ook zwaar te verduren door de crisis. Journalisten worden ontslagen, redacties worden gesloten en advertentie-inkomsten vallen terug.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.