2009 was warmste jaar ooit in India

Het is nu officieel: 2009 was het warmste jaar ooit in India. De gemiddelde temperatuur lag bijna 1 graad hoger dan normaal, meldt de Indiase Meteorologische Dienst (IMD) in zijn jongste rapport.
Volgens de officiële cijfers bedroeg de gemiddelde temperatuur in het Zuid-Aziatische land vorig jaar 25,5 graden Celsius. Dat is 0,9 graden hoger dan het normale gemiddelde, 24,6 graden. Sinds de meteorologische dienst in 1901 met metingen begon, heeft hij nooit zo’n hoge gemiddelde temperatuur gemeten.
Vooral in de winter bleef het kwik opvallend hoog. “Het was abnormaal warm in grote delen van het land tijdens het winterseizoen”, zegt het rapport. “De temperatuur in de bergachtige gebieden van de westelijke Himalaya lag 3 tot 5 graden Celsius hoger dan normaal in de tweede helft van januari, terwijl de gemiddelde temperatuur in februari in bijna het hele land hoger was dan normaal.”
Net zoals in de rest van de wereld waren de laatste jaren opvallend warm in India. Acht van de twaalf warmste jaren sinds het begin van de metingen in 1901 werden het voorbije decennium opgetekend.
“Als men de trend analyseert, dan is het duidelijk dat de aarde opwarmt”, zegt directeur-generaal Ajit Tyagi van de IMD aan The Times of India. “De stijging van de temperatuur is duidelijk vanaf ongeveer 1990. In India was 2009 bijzonder warm als gevolg van verscheidene factoren, vooral het regentekort in zowel moesson- als winterseizoen.”
India kampte vorig jaar lange tijd met grote droogte. Volgens de VN-landbouworganisatie FAO is India een van de dertien landen die dit jaar grote problemen zal ondervinden met de oogst.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.