Groupe Obscurecence / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)
Interview

Dekolonisatie: ‘In de geschiedenis is er geen enkele sociale vooruitgang geboekt zonder strijd’

De koloniale erfenis heeft nog altijd een impact op de machtsverdeling in onze samenleving. Hoe kan dekolonisatie het sociaal werk inspireren? Die vraag legden we voor aan auteur Nadia Nsayi en onderzoeker Jan Van den Broeck. Ze zijn op 21 mei te gast in het webinar ‘Dekolonisatie en sociaal werk’.
© GlobalGoalsUN
Analyse

Een rapport zonder cijfers voor de Belgische duurzame ontwikkelingsdoelen (sdg)

Ons land presenteerde bij de Verenigde Naties een evaluatierapport over de duurzame ontwikkelingsdoelen. Daarin wordt een brede waaier aan initiatieven doorgelicht, maar een score geeft België zichzelf niet. Daarvoor moeten we naar andere studies kijken.
UN Photo/Tobin Jones (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

De tol van oorlog in de Hoorn van Afrika: hongersnood voor 20 miljoen mensen en een cholera-epidemie

Terwijl de ogen van de wereld gericht zijn op de verwoesting door orkaan Irma en de tienduizenden Rohingya die geweld ontvluchten in Myanmar, verdwijnen berichten over de voedselcrisis in Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan en Jemen naar de achtergrond. De vooruitzichten zijn er nochtans allesbehalve rooskleurig.
© Joseph Okanga/Reuters
Nieuws

Hooggerechtshof verklaart presidentsverkiezingen in Kenia ongeldig: ‘Goed voor democratie’

Over ruim een maand trekken de Kenianen opnieuw naar de stembus, nadat het hooggerechtshof de uitslag van de presidentsverkiezingen van 8 augustus ongeldig verklaarde.
Analyse

Slimme stad heeft actieve burgers nodig

De smart city staat in België nog in haar kinderschoenen. De rol die weggelegd wordt voor de inwoners van de slimme stad ligt nog niet vast. Worden we gereduceerd tot wandelende sensoren of zullen we zelf mee vorm geven aan de stad van morgen?
Veselina Dzhingarova (CC BY 2.0)
Analyse

Huishoudelijk werk: betere voorwaarden, maar nog steeds geen waardering

Terwijl we over het algemeen een trend zien naar informalisering en flexibilisering van werk, met afbraak van rechten en verworvenheden tot gevolg, lijkt de sector van het huishoudelijk werk een tegenovergestelde beweging te maken. 
© Lisa Develtere
Interview

Holebistrijd in Afrika lijkt erg op antikoloniale strijd

‘Er is geen universeel model om LGBT te zijn. Je omgeving, je context, waar je vandaan komt, speelt allemaal een rol in wie je wordt’, zegt Marthe Djilo Kamga in een gesprek met MO*. Zij is festivalcoördinator van Massimadi, een LGBT-filmfestival met films en docu’s uit Afrika en de Afrikaanse diaspor ...
© Yamina Thabet
Interview

De strijd van Yamina Thabet tegen homofobe wetgeving in Tunesië

Door een meer dan honderd jaar oud artikel in het strafwetboek is homoseksualiteit in Tunesië vandaag verboden. Yamina Thabet ijvert al jaren voor het schrappen van dit artikel. ‘Wij als activisten zitten aan de limiet van wat we kunnen bereiken.’
© Lisa Develtere
Reportage

Tanzania ziet te weinig terug van zijn tanzaniet

In de mijnen bij Mererani in het noorden van Tanzania zoeken mijnwerkers koortsachtig naar tanzaniet. Iedereen hoopt op een dag een mooi groot exemplaar van de unieke edelsteen te vinden en in één klap stinkend rijk te worden. De laatste jaren neemt de overheid extra maatregelen om zoveel mogelijk van de tanzanietopbrengst in eigen land te houden. ...
© Lisa Develtere
In beeld

Te jong zwanger, geschonden voor het leven

In het centrum Dimol in Niamey verblijven vrouwen die herstellen van fistula,  een opening tussen de vagina en de blaas of endeldarm met incontinentie als gevolg. MO* brengt portretten van vrouwen die de gevolgen van een verdrukkende traditie dragen in het eigen lichaam.
© Lisa Develtere
Interview

Minister Dandobi gelooft niet dat de wet kindhuwelijken kan voorkomen

‘Op een bepaald moment merk je dat de norm verouderd is en herbekeken moet worden.’ MO* sprak met Dr. Maikibi Kadidiatou Dandobi, de Nigerese minister voor Bevolking, Vrouwen en Kinderbescherming.
© Lisa Develtere
Reportage

Niger is wereldkampioen kindbruiden

Niger kent het hoogste aantal kindbruiden ter wereld. Drie op de vier meisjes trouwt er voor ze achttien jaar zijn. Ruim een op de drie huwen zelfs voor hun vijftiende. Lisa Develtere sprak met meisjes die liever geen bruid waren geweest.

Pagina's